Coaching en supervisie

1.

Een paar jaar geleden ging mijn bedrijf bijna failliet. Ik kon niet slapen en normaal functioneren. Dit domineerde mijn leven dus daar moest wat aan gebeuren. Aanvankelijk zocht ik een coach, het ging immers om een zakelijk probleem. Toch?

Een vriend van me vertelde dat hij een therapeut bezocht omdat hij slaapproblemen had. Dat had hem verder geholpen. Een therapeut. Mmmmm. Zo iemand bezoek je toch niet als je een zakelijk probleem hebt? Maar ik moest wat, dus ik besloot om kennis te maken gaan.

Achteraf gezien was dat eerste bezoek aan Lucien het begin van een ontdekkingstocht. Met zachte hand heeft Lucien me geleid naar een kant van mezelf die voor mij en de buitenwereld nauwelijks bekend was. Het is geen comfortabele reis geweest maar wel een reis vol afwisseling en avontuur. Met mooie en ook minder mooie ontdekkingen wat me enorm heeft verrijkt.

Lucien is een geweldige reisleider die altijd goed aangevoelt welke reisbestemmingen voor mij haalbaar zijn op een bepaald moment. Hij won snel mijn vertrouwen wat alleen maar is gegroeid. Ik was vaak verrast door de uitwerking van de lichamelijke oefeningen . Ze hielpen mij om nieuwe terreinen te verkennen. De reis bestond ook uit gesprekken en muziek. Het lijkt of Lucien daarin vrij intuïtief kiest. Ik verdenk hem soms toch ook van een plan. Maar ik hield mij niet zo bezig met dat grotere plan. Misschien heeft juist dat ervoor gezorgd dat ik de reis kon beleven zoals ik hem heb beleefd. En trouwens nog steeds beleef.

2.

In 2002 kwam ik via een leiderschapsprogramma met Lucien Ulrich in contact. Nu tien jaar later is Lucien nog steeds mijn fysiek, psychologisch therapeut. Ik zie Lucien zo’n zes à tien keer per jaar, afhankelijk van hoe het met me gaat.

Vitaliteit en leiding geven aan je eigen leven, dat is waar ik met Lucien aan werk. In het begin vooral door veel fysieke oefeningen, later steeds meer gecombineerd met gesprekken. Ik kwam er achter dat ik worstelde met onzekerheden als ‘mag ik er zijn?’, ‘doet mijn mening er toe?’ en ‘mag ik willen wat ik wil?’. In de sessies met Lucien heb ik geleerd deze vragen te koppelen aan ervaringen uit het verleden, lichamelijke uitingsvormen en mijn eigen motieven en drijfveren. Het integreren van dit alles maakt me bewuster, minder kwetsbaar en duidelijk vitaler.

Rust, betrokkenheid, duidelijkheid en vakmanschap. Dat zijn kwaliteiten van Lucien. En met beide benen op de grond. Dat werkt. Zeker bij mij.

3.

Een paar jaar geleden zat ik, na de voltooiing van een zware studie in combinatie met een 60-urige werkweek,  dicht tegen een burn-out aan. Ik was tijdens de studie op de been gebleven door mezelf voor te houden dat de studie me zou helpen door ‘het glazen plafond’ te breken

en eindelijk de zo vurig geambieerde laatste stap in mijn carrière te zetten. Alles werd ondergeschikt gemaakt aan mijn  ambities: mijn gezin, mijn sociale contacten en mijn hobby’s.  Na de studie viel ik in een ‘zwart gat’. Ik was depressief, lusteloos en sliep slecht. Voelde me een ‘vreemde’ in mijn gezin. Mijn werkgever adviseerde me een coach in de arm te nemen. Via een tip van een kennis kwam ik bij Lucien terecht.

De combinatie van gesprekken en het werken met mijn lichaam deed wonderen. Al vrij snel kwam ik erachter dat de manier waarop ik me voelde niets met mijn werk of met mijn studie te maken had, maar een gevolg was van de manier waarop ik de afgelopen 50 jaar in het leven had gestaan. Steeds had ik een andere droom nagejaagd. In alles wat ik deed streefde ik het hoogste na en al het andere  moest daar voor wijken. De gesprekken met Lucien leverden telkens weer nieuwe inzichten op.  Mijn opvoeding, de verhouding met mijn ouders, de omgang met mijn vrouw en kinderen. Steeds beter begreep ik hoe ik in elkaar zat en steeds meer kon ik mij richten op de dingen die er echt toe doen in het leven. De oefeningen met mijn lijf hebben mij geholpen om te ‘aarden’ en dichter bij mijn gevoelens te komen.

Inmiddels gaat het, twee jaar later, een stuk beter met me. Mijn werk is nog steeds belangrijk voor me, maar andere dingen zijn minstens zo belangrijk. Die carrière kan me ondertussen gestolen worden. Ik wil genieten van het leven en dat lukt steeds beter.

4.

Ik ben gewend in mijn hoofd te zitten en alles te beredeneren. Door oefeningen te doen heeft Lucien mij geholpen uit mijn ratio te gaan en weer bij mijn gevoel te komen. Dat waren soms heftige momenten. Emoties die ik lang weggestopt had kwamen stukje bij beetje weer naar boven. Intens verdriet, angst, soms boosheid, maar ook ontroering en kinderlijke blijheid! Heftige momenten waarvan ik diep onder de indruk weer naar huis ging, samen met een gevoel van bevrijding.

Eindelijk kon ik in een veilige omgeving mijn emoties toelaten, bespreken en begrijpen waar ze vandaan kwamen. De emoties die ik van kleins af aan meedraag en zorgvuldig weg heb gestopt heb ik weer toegelaten en als volwassen vrouw uiteindelijk omarmd. Sindsdien komen ze niet meer als een verrassing tevoorschijn op momenten dat ik het niet kan gebruiken. En komen ze wel, dan is het okay. Ook heb ik technieken geleerd die ik nog steeds gebruik. Technieken om weer echt te ademen, te aarden, te ontspannen, om de energie door mijn lichaam te laten stromen.

Lucien heeft mij geholpen door mij ruimte te geven om dit proces te doen in mijn eigen tempo. Op momenten dat het nodig was liet hij gelukkig niet los, maar altijd voorzichtig, bemoedigend en alleen als ik er aan toe was. Enkele kenmerken over Lucien: luisterend, meelevend, vertrouwd, oprecht, verrassende inzichten en relativerende, luchtige humor!

Ik begrijp nu beter waar ik vandaan kom en accepteer en omarm wie ik nu ben. Daarbij heb ik mezelf nieuwe manieren eigen gemaakt om makkelijker en gelukkiger te leven. In plaats van eindeloos zelf te piekeren, bespreek ik de dingen met mijn dierbaren. In plaats van streng te zijn voor mijzelf, zeg en voel ik nu: het is goed zo. In plaats van de eenzaamheid op te zoeken, heb ik weer een sociaal leven. Lusteloos en moe? Ik voel me weer fit en energiek. Mijn onzekerheid zal niet verdwijnen, maar ik voel me een stuk sterker en zelfverzekerder. En naast de ratio is er ook weer emotie, mooi in balans. Tot slot: als “cherry on the cake” heb ik eindelijk die nieuwe baan en ga ik binnenkort zelfs samenwonen! Had mij dit 2 jaar geleden verteld, dan had ik het echt niet geloofd.

5.

Werken met Lucien is anders. Werken met Lucien is praten en doen. Lichaamswerk met buigen, strekken en soms schreeuwen. Voor mij was die combinatie goed. Ik praat makkelijk weg en met doen kwam ik beter en dichter bij mijzelf. Werken met Lucien is begrepen worden met warmte, respect en duidelijkheid. Geen flauwekul, maar komen tot je kern. Werken met Lucien heeft veel voor mij betekend en gedaan. Na een aantal gesprekken durfde ik mij steeds meer te laten zien, mij te openen voor wie ik in de kern ben.